Out into the World

Welcome to Tamale!

Kategori: Ghana

Hej pa er allihopa!
 
Nu var det ett tag sedan jag skre sa har ju massor att beratta! Ska forsoka fa med allt och i ratt ordning, men kan inte lova att det blir helt perfekt.
 
Nu ar jag ju framme i Tamale sedan lite mer an 1 vecka. Vi akte pa fredagen och resan tog 13 timmar men gick jattebra och vi fick se mycket av Ghana sa jag gillade det faktiskt. Nar vi kom fram hamtades vi (jag, Beata och Veronika) ab Rusmond som ar SYTOs representor for the Northen Region. Vi bodde en natt pa hotell och sedan akte vi till vara familjer, jag och Beata har i Tamale och Veronika i Walewalw ca 2 timmar norrut. Minoch Beatas familj ar jattebra! Vi har mamma Sala, pappa Baba och den 11 ariga dottern Radia. De har tre till barn som inte bor hemma langre sa dem har vi inte traffat. Alla tre ar jattasnalla och speciellt Radia ar underbar att umgas med. Hon ar valdigt nyfiken pa ss och hur vi bor i vara egna lander. Det bor 1 till volontar i var fmailj, Laura fran Holland. Hon har varit har i 3 manader och det ar ganska skont att ha nagon som kan visa oss runt och forklara lite om kulturen. Vart rum ar inte det basta, fullt met smuts och spindelnat. Men vi ska stada sa det blir nog bra. Vi har nu myggnat runt sangen sa det blir som vara egna sma rum.
 
De tva forsta dagarna gjorde vi inte mycket forutom att akta till en pool pa sodagen, Valdigt skont med lite svalka eftersom det ar annu varmare har an i Accra. Dar motte vu upp med Kirsten och Joanna som vi traffat under veckan i Accra.
 
Pa mandagen hade vi var forsta dag pa barnhemmet och det var helt underbart! Det ar 9 barn dar, 4 flickor och 5 pojkar. Den yngsta ar Mabelle som ar 2 manader och den aldsta ar Victoria som ar 2 1/2 ar. De flesta adnra ar runt 1 ar. Victoria har en medfodd skada och utvecklas langsamt, hon gillar att sla sitt huvud mot saker och har svart att fa grepp om vad som hander ibland. Men hon ar helt underbar och i fredags ville hon folja med mig och Beata hem nar vi skulle ga. Eftersom hon inte utvecklas i normal takt gar hon inte i skolan, vilket Joel som ar nast aldst gor. Jag har foljt honom till skolan (som ligger vagg i vagg med dar vi bor) 2 ganger nu. Idag nar jag skulle ga borjade han grata och vill folja med mig. Men han froken lyckades fa honom glad och jag kunde ga. Da blir det lite lattare for mig med. En liten flicka, Felicia, ar mitt och Beatas hjartebarn. Hon ar valdigt klok for sin alder och hjalper till att torka de andra barnen om munnen efter maten, vaggar Maybell nar hon grater och stadar upp skrap. Lilla Isac har nyss fyllt ett och ar fylld av energi och slutar aldrig att le. Sarah har nyss haft malaria och vill mest bli kramad och gosad med. Giddeon fyller 1 i november och honom kan inget stoppa! Elijah en supersot liten pojke som alskar att bli kramad och gosad med men har man val lyft upp honom kan man inte satta ner honom utan nagon timme av grat. Thomas ar en glad pojke som gillar att lagga sig pa folks ben och att ata mitt ljua har. Nu tror jag ni har fatt en liten beskrivning av alla barnen. Jag har bilder, men de har bett oss att inte lagga ut dem pa internet sa ni far se nar jag kommer hem istallet. Det ar namligen sa att alla barnens pappor lever. De bor pa barnhemmet eftersom deras modrar ar doda och papporna kan nite ta hand om dem innan de kan ata fast foda vilket de gor vid 3 ars alder. Sa fram tills dess bor de pa Anfaani.
 
Den forsta veckan jobbade jag och Beata tillsammans men fran och med idag jobbar vi olika skift. Ett morgonskift fran 0700 till 1300 och ef eftermiddags skift fran 1300 till 1700/1900 beronde pa arbetsborda. Vi tanker ta det varannan vecka sa de har veckan har jag morgonen och hon eftermiddagen och nasta vecka byter vi. Det ar namligen battre att vara ledig pa eftermiddagen.
 
I helgen gjorde vi var forsta utflykt. Det var jag, Beata, Laura, Kirsten, Joanna, Veronika och Nike. Nike ar en volontar som bor och jobbar med Veronika. Vi akte till Bolgantanga som ligger 3 timmar norrut. Vi hade bolga som bas och sedan tog vi oss pa lordagen till Paga dar vi sag krokodiler, en traditinell by och ett slavlager. Vi gick aven till gransen till Burkina Faso och forsokte fa ga over, men det gick inte. Me jag har i alla fall varit sa langt norrut i Ghana som det gar. Pa resan i Cape Coast var vi som jag berattat 7 personer i en taxi, pa den har resan var vi 8 perosner i en taxi. Inte bekvamt alls kan jag beratta. Pa sondagen akte vi till Tongo och sag otroliga stenformationer som finns dar. Vi sag ocksa en till traditionell by. heliga tempel och gravar. Allt igenom var det en trevlig resa!
 
Tyvarr har jag ju gatt och blivit forkyld med snuva, hosta och en irriterad hals. Det gjorde min helg lite nedstamd eftersom det tar pa krafterna nar det ar sa varmt och det var jobbigt idag pa barnhemmet. Men det borde ga over om nagra dagar.
 
Allmant om Tamale kan jag sga att jag gillar det mycket battre an Accra, det ar mindre och mycket mysigare har. Jag har borjat lara mig staden lite smatt, vi har hittat marknaden, konstmarknaden, supermarkets och sa naturligtvis ett internetcafe. Tyvrr finns det en hel del mygg har men sa lange jag kommer ihag att smorja in mig med myggmedel far jag inga bett. Har hard et superbra medel som luktar citron eller rosmarin. Vi trivs jattebra an sa lange och jag ar riktigt glad att jag ar har, trots forkylning och myggor.
 
Jag ska forsoka skriva oftare, blir nog sa nu ocksa nar jag kommer att har 7 timar egen fritid per dag. Finns inte jattemycket att gora har sa jag ar i desperat behov av en bokaffar. Ska ga pa jakt nar jag ar klar med det har inlagget. Vilket jag nu ar.
 
Hoppas att ni alla har det superbra. Om ni undrar natt ar det bara att kommentera sa svarar jag sa fort jag kan!
Kram Olivia

Kommentarer

  • Lena säger:

    Roligt att läsa Olivia !! Du verkar trivas jättebra med allt - familjen, Beata, barnhemmet, Tamale.
    Jag hoppas att barnkläderna vi skickade med passar på något/ några av barnen? Kanske hade vi köpt lite för små storlekar för de barn som är där nu?

    En annan fundering jag har är hur det går med dig och maten??? Äter du något annat än ris?

    Här hemma är det snö nu igen. I dag snöade det riktigt ordentligt, och det verkar ligga kvar dessutom. Dags att ta fram skidorna snart, kanske :))

    Ser fram emot ditt nästa inlägg. Förhoppningsvis med bilder ???

    Kram,
    mamma

    2012-10-29 | 20:48:37
  • Becki säger:

    Kul :D Vill se en massa bilder på där du bor och allt så alla mina fördomar kan spräckas ;)

    Finns de något speciellt ni kan göra på eftermiddagarna annars? Inbillar mig att de ska bli mycket tid över men brukar gå snabbt sånt där :P Till sist så får du tipsa mig om myggmedlet så jag överlever nästa sommar xD

    Hare bäst Pollie :D PPP

    Svar: Ska førsøka lagga upp lite bilder nu faktiskt!
    Nja, åka till stan, internet, stada rummet, lasa typ sånna saker :P Før det førsta sa finns inte det hær myggmedlet i Sverige och før det andra, vad ska du gøra nasta sommar som behøver det? :O
    Olivia Sjölén

    2012-10-29 | 21:51:11

Kommentera inlägget här: