Out into the World

Sista dagen i Rotorua

Kategori: Nya Zeeland

Idag var min sista dag i Rotorua, imorgon bitti åker jag till Auckland. Idag har jag tvättat, handlat och allmänt ordnat lite inför avresan. Jag hade tänkt promenera genom staden men strax innan jag skulle gå började det regna. Det är en ny storm här nu, en cyklon vid namn Vilma. Turligt nog för mig åker jag ifrån den imorgon!
.
Ser verkligen fram emot den kommande delen av resan och hoppas att det kommer bli så kul som jag tror. Jag har haft det underbart här i Rotorua och är väldigt tacksam att jag har fått bo hos min moster och morbror. Är ni någonsin i NZ måste ni åka hit för det är en underbar stad!
.
I fortsättningen vet jag inte hur mycket bloggande det blir med tanke på internet åtkomst och så vidare men jag ska göra mitt bästa!
.
Hoppas ni har det bra
.
//Olivia

Promenad och matlagning

Kategori: Nya Zeeland

Idag var näst sista dagen här i Rotorua. Jag spenderade den genom att promenera omkring i kvarteren kring huset där jag bott, se på golfare och sitta i solen och läsa.
.
Sedan lagade jag middag till min moster och morbror som tack för att jag har fått bo hos dem. Det blev min pasta med oliver, champinjoner, körsbärstomater och tomatsås samt min citronpaj. Maten blev bra men pajen blev lite annorlunda än den brukar, men den gick att äta i alla fall!
.
Sedan åkte vi runt Lake Rotorua och stannade vid en liten walk där det bland annat fanns en dam med dansande sand. Där fanns också källan som ger vatten till större delen av nordön, det pumpades upp vatten för att fylla två olympiska pooler i timmen. Väldigt vackert var det. Nu blir det till att ta det lugnt resten av kvällen innan jag ska upp i morgon och börja göra mig i ordning för resan.
.
//Olivia

Lite bilder!

Kategori: Nya Zeeland

Här är en bit av den det berg vi vandrade när vi var i Taupo.
Vänster: Flick som bjöd med oss på vandringen Höger: min moster
Nere på stranden efter vandringen
Ett konstverk i gården vi besökte
En del av Huka Falls
Lite sysselsättning under den regniga perioden. Hittade TBBT på min dator! :D
//Olivia

Solen skiner igen!

Kategori: Nya Zeeland

Efter att det har varit  mulet och regn mellan fredag kväll fram tills i morse (onsdag) så har solen äntligen kommit fram! Precis lagom tills att jag läst ut min bok också! Även om jag har hunnit med att göra allt jag ville göra här i Rotorua så är det skönt att kunna vara ute i solsken.
.
Igår var jag faktiskt och handlade lite inför min avresa på lördag. Jag köpte en insektsspray som var framtagen speciellt för sydön (tydligen finns det mycket mer insekter där), den kommer jag nog få mycket användning för. Sedan köpte jag ett par solglasögon eftersom mina där hemma var trasiga. Till sist så köpte jag ett par flipflop.
.
Idag på förmiddagen letade vi reda på en bowling hall eftersom min kusin och hennes kommer hit nästa vecka och vill bowla. Nu på eftermiddagen ska vi ner på stan igen och gå omkring lite men det blir nog ingen shopping för mig.
.
//Olivia

I'm singing in the rain

Kategori: Nya Zeeland

Tyvärr har jag inte gjort något speciellt intressant de senaste två dagarna. Det har nämligen regnat nästan konstant i två dagar här. Igår (lördag) småregnade det på morgonen och sedan på eftermiddagen/kvällen så föll himlen ner och sedan har det fortsatt så hela natten och hela dagen idag. Det är en storm som ligger över nordön som åstadkommer detta så det blåser riktigt mycket också. Hittills har det regnat 175 mm och det ska fortsätta regna hela natten och en bit in på morgondagen. I förmiddags hade vi en pool i trädgården samt att det har börjat läcka in vatten i ett av sovrummen (inte mitt tack och lov).
.
Igår spenderade jag dagen med att läsa, har hittat en bok här som handlar om Mary, drottningen över Skottland; Mary Queen of Scotland & The Isles av Margaret George. En mycket intressant bok för en historienörd som mig.
.
Idag har jag inte gjort mycket förutom att gå på bio, vi var och såg Colin Firths nya film The King's Speech. En mycket bra film. Här är trailern: http://www.youtube.com/watch?v=OAm7gRXFiRo

.

Annars har det inte hänt mycket de senaste två dagarna förutom att jag har gått omkring och sjungit på Jay Smiths version av Like A Prayer.
.
Hoppas att ni har roligare väder där hemma.
.
//Olivia

Torsdag

Kategori: Nya Zeeland

Jag har för mig att jag berättat att alla är jätteaktiva här i NZ. Igår fick jag verkligen bevis på det. Jag coh Anna Karin blev medbjudna av en vän till henne, Flick, att gå ut och gå med en grupp hon är med i. De brukar gå på dags vandringar, vi tyckte det lät kul så vi hängde på. Det visar sig när vi träffar gruppen att den yngsta är 60 år och den äldsta är 80. Väldigt imponerande att de orkar med dessa vandringar måste jag säga. Den vi gick idag var i Taupo och gick uppför ett berg i 14 kilometer. Den gick bara åt ett håll så vi gick lite över halva och sedan vände vi. Totalt gick vi nog lite över 16 kilometer och i snabb takt. Som sagt mycket imponerande!
.
Vandringen var faktiskt riktigt rolig och alla i gruppen var väldigt trevlig, en hel del av dem hade faktiskt varit i Sverige också! Efter att vi vandrat klart åkte vi till en trädgård som tillhörde en bekant till några i gruppen. Den var helt otrolig med över 20 statyer ett stort antal olika växter och träd samt en grönsaksodling. I odlingen fanns majs, lök, pumpa, jordgubbar, vin, sallad med mera. Och allt sköttes av en äldre man på ca 70 år.
.
Sedan åkte vi till ett ställa som heter Huka Falls, ett jättefint vattenfall med vatten som blev alldeles ljusblått. Riktigt häftigt.
.
Bilder till detta kommer senare.
.
Sedan har jag också bokat resan vidare härifrån. Lördagen den 29:e åker jag upp till Auckland och sedan bär det av vidare därifrån den 3:e på Straybussen. Spännande!
.
//Olivia

Rainbow Springs Wildlife Park

Kategori: Nya Zeeland

I förgår , söndag, och igår, måndag, blev det till att besöka Rainbow Springs, en park med växter och djur som finns här i NZ. Det var riktigt roligt att se alla djur, det var mest fåglar men de var jättefina och man fick gå in i burarna också. Annars hade de också får, grisar en åsna och väldigt mycket röding. Det fanns även vita svanar vilket tydligen är väldigt sällsynt här. Det gick omkring en hel del tuppar och hönor lite överallt också, de satt inte i burar utan gick fritt i parken.
.
Vi åkte egentligen dit för att jag skulle få se kiwi fågeln, men precis när vi kom till den avdelningen hade de gått och lagt sig. Kiwi är nämligen ett nattdjur och de som finns i parken luras att vara vakna under dagen och sova under natten med hjälp av en fejksol. Alltså åkte vi tillbaka på måndagen och då var de vakna. De hade tre vuxna av olika sorter och två ungar, varav en föddes på nyårsdagen. Vackra är de ju inte, men de är rätt söta. Tyvärr fick man inte ta kort på dem eftersom de är väldigt känsliga för ljus. Men lite kort ska ni i alla fall få se.
.
Jenny the Kea
En Moa, en utdöd fågel
Banded Rail
Kaka
Green Tree Gecko
Tuatara
Paradise Shelduck
Wallaby
Arapawa Sheep
En höna med småkycklingar, de gick fritt i parken.
En uppstoppad kiwi
.
Det blev en hel del bilder, men jag har inte mycket bättre för mig eftersom det regnar ute. Det ksa regna en hel del här i veckan så jag får se om jag kommer göra något intressant de närmaste dagarna.
//Olivia

Mount Maunganui

Kategori: Nya Zeeland

Igår, lördag, var Göran ledig så vi passade på att ta en lite längre tur till Tauranga som ligger ungefär en timmes biltur från Rotorua. Där finns en halvö med en strand på varje sida som slutar i berget Mt Maunganui. Vi åkte ner för att vandra uppför berget vilket var rätt jobbigt för att det var brant på sina ställen samt varmt och soligt. Men det var jättekul och helt klart värt det. På toppen var det en jättebra utsikt över havet och stränderna. Där uppe var det också en kille som typ åkte fallskärm. Det var som att han hoppade mellan klipporna samtidigt som han också flög. Och sedan gjorde han lite volter då och då, lite häftigt.

Efter att vi varit där åkte vi på en kiwi plantage. Där fanns det stora fält av kiwiträd samt en turistshop med allt man kan göra av kiwi, bland annat kiwi handkräm, kiwi vin och kiwi juice.

Sedan åkte vi hemåt men på vägen stannade vi vid Okere Falls vilket är ett populärt ställe för forsränning och att åka slalom med kajak. Vi hade tur och kom precis när det var som mest folk där så vi fick se en hel del roligt.
.
Mt Maungaui
Utsikten från Mount Maunganui
Kiwiträd
En jättestor kiwi
//Olivia

Rotorua

Kategori: Nya Zeeland

Nu har jag varit här i Rotorua i några dagar och börjar vänja mig vid tidsskillnaden, vi ligger ju 12 timmar före er i Sverige så det var lite jobbigt de första dagarna. Lite goda nyheter är att Göran lyckades få kamerakablen att fungera så nu kan ni få se lite bilder!
Sedan jag sista skrev har jag hunnit med att besöka Redwood Forrest eller Whakarewarewa Forrest, vilket är det maoriska namnet på skogen. Det är en väldigt stor skog och jag gick bara en väldigt kort tur på 20 minuter i den , men det är tydligen den vackraste delen. Träden där är redwood träd importerade från USA och finna alltså bara här på hela ön. De är ca 120 år gamla och väldigt tjocka och höga. Där såg jag också Fern, vilket är det vi svenska kallar ormbunkar, som var upp till 10 meter höga. Mycket intressant. Vi besökte även två sjöar, Blue Lake och Green Lake och man kan faktiskt se skillnaden i färgen, det fångades dock inte lika bra på kort.
Igår var Anna Karin och golfade i fem timmar på för-eftermiddagen så jag passade på att gå ner på stan. Det var första gången jag gjorde det själv så jag var lite orolig för att hitta, men det gick bra eftersom jag utrustat mig med en karta! Väl nere gick jag igenom Government Gardens och sedan besökte jag Rotorua Museum of Art and History. Det var verkligen intressant. Där fanns förut ett gammalt badhus där man behandlade sjuka och skadade med hjälp av thermal water. De visade hur det sett ut och hade sparat hela pooler vilket var rätt coolt. Det fanns också en utställning som hedrade B Company 28 Maori Battalion som stred i andra världskriget (vilket jag tyckte var väldigt intressant eftersom jag är intresserad av just andra världskriget). Sedan fanns en utsällning över maori folket samt en för ett det vulkanutbrott som vulkanen Tarawera hade 1886, också mycket intressant. Till sist gick jag upp till utkiksplattformen. Där såg man över hela Rotorua samt Lake Rotorua. Väldigt vackert.
På kvällen gick Anna Karin, Göran och jag ner på staden för att besöka en marknad som finns där varje torsdag från klockan 5 (alla butiker utom mataffärer stänger halv 6 här). Där fanns lite intressant, emn jag kan ju inte köpa på mig något så det blev inget handlat för mig.
Idag gick jag och Anna Karin till maoribyn Whakarewarewa. Först gick vi en tur där vi fick se lite hur vardagslivet såg ut där idag, bland annat hur de lagade mat direkt i det kokanda vattnet i hålen i marken.
Det går väldigt segt att ladda upp bilder här och det fungerar inte med bildkommentarer men jag ska göra mitt bästa och det kommer bilder snart!
//Olivia

Lite bilder

Kategori: Nya Zeeland

Här kommer som utlovat lite bilder. Det är en blandning av det jag har gjort sedan jag kom till NZ och Rotorua. Bildkommentarer fungerar inte så jag skriver siffror med en beskrivning istället. Bilderna är beskrivna från översta raden och ned, från vänster till höger.
1. Huset jag bor i med min moster och morbror.
2. En sjö med thermal activity. Väldigt varmt där.
3. En kokande lerpool.
4. En svart svan.
5. Maorisk samlingsplats som jag besökte dag 2.
6. en kyrka med maoriskt utseende (den tillhör kristendomen).
7. En långbåt som heter Te Arawa Waka Taua.
8. Jag framför ett Redwood träd. De är väldigt tjocka.
9. Ett försök att visa hur höga träden är, de är säkert minst 30-50 meter högre.
10. Klamath Falls Rose Garden i Government Gardens.
11.Rotorua Museum of Art and History.
12. Jag på utkikspunkten på Rotorua Museum.
13. Prince's Gate Archers i Government Gardens.
14. En maorikvinna presenterar början på uppträdandet i Whakarewarewa byn.
15. Uppträdande.
16. Uppträdande.
17. Jag och en maori krigare och en maori kvinna.
//Olivia

Framme i Nya Zealand!

Kategori: Nya Zeeland

Nu är jag äntligen framme i Nya Zealand! Flygresan hit var riktigt jobbig. Det gick bra fram till London men där visade det sig att jag behövde ett ESTA för att få mellalanda i USA, vilket jag inte hade. Efter mycket om och men så slutade det med att jag fick ta ett senare flyg istället som gick till Honkong. Det innebar 8 timmars väntan på Londons flygplats. Efter DEt blev det ca sammalnagt 21 timmar till Auckland och ca 5 timmars väntan där innan den sista halvtimmens flyg till Rotorua.

Här det underbart. Det är så vackert här, det finna inga höghus utan bara hus och dom är myckate finare än i Sverige. Sedan är det grönt överallt. Verkligen överallt! Det finns jättemycket blommor hör som finns i Sverige, men här är de tio gånger större! Och här finns svart svanar, de är jättevackra! 

Just nu bor jag hos min moster och morbror i Rotorua i ett jättefint hus. Det ligger en kort bit från centrum så det går bra att gå dit. Igår visade Anna Karin (min moster) mig runt i staden. Vi gick i några affärer, i en park och på eftermiddagen gick vi i en park med vulkansik aktivitet. Där fanns pooler med jättevarm bubblande vatten och sedan fanns det mud pools som var jättehäftiga. Sedan gick vi till en plats där det fanns Maoriska byggnader )maorier är urbefolkningen här). Och de var så vackert utsmyckade. Sniderierna var jättefina och man kan inte tänka sig att någon verkligen har gjort allt det där arbetet! En av byggnaderna var en jättefin kyrka och framför den kyrkan fanns det gravar i vit sten som var jättevackra de med. I kyrkan finns en känd avbildning av Jesus på ett fönster där det ser ut som om han komemr gående över vattnet. Den var riktigt häftig.

Rotorua är ju också könnt för att det luktar som ruttna ägg här, och det gör det faktiskt. på vissa ställen mer än på andra, men det är inte jättehemskt tycker jag. Det luktade mest när vi var i parken med vulkansk aktivitet.

Tyvärr så fungerar inte min kamera kable så det blir inga kort. Jag ska se om jag kan hitta någon ny billig, menna annars så blir den hör bloggen utan kort vilket är väldigt synd för det är så vackert här.

Hoppas ni har det bra

// Olivia  

Framme i Falun

Kategori: Allmänt

Nu är vi framme i Falun och jag stter i min systers lägenhet. Första gången jag är här och måste säga att jag tycker att det är mysigt!

Det gick bra att köra hit och inte var det tråkigt heller eftersom jag hade Alice som spelade in videor till kända låtar på min mobil samt tog kort.

Ikväll ska vi bara ta det lugnt innan jag och pappa åker vidare mot Arlanda imorgon. Nästa gång jag bloggar komemr jag troligtvis och förhoppningsvis vara på andra sidan jorden!!!


Här är lite bilder från dagen:







// Olivia

Sista dagen hemma

Kategori: Allmänt

Jaha, då åker jag imorgon då! Visserligen inte till NZ förren på lördag men nu är det liksom dags! Känns lite pirrigt nu, men är ändå inte lika nervös som jag var för några dagar sedan, känns som att jag har bättre koll på allt nu.

Idag har jag hunnit med mycket. Imorse pratade jag på skype med min moster och hennes man (de som jag ska bo hos) och allt var bra där. Sedan blev det till att ringa till NZ:z ambassad i Stockholm och fick då reda på att eftersom jag bara ska ha Visitors Visa så måste jag ha utresebiljett för att få koma in i landet. Så då blev det bara till att köpa en biljett från NZ till Australien. Passade på då att även boka en biljett hem! Flyget till Australien är bokat till den 15 mars och det tillbaka till Sverige den 15 april! Dock så är det ombokningsbara biljetter så jag kanske stannar längre. Killen på på Flygpoolen hjälpte mig även att skaffa visum till Australien så det blev fixat direkt det med!

Efter att det var gjort kom Annie och Becki och hälsade på och sa hejdå. Känns lite jobbig att lämna dem så länge men det går nog bra.

Efter det gick jag igenom packningen en sista gång och packade sedan båda ryggsäckarna. Den stora 55 liters med kläderna blev färdigpackad och fick faktiskt utrymme över, det trodde jag inte. Den mindre ryggsäcken är inte riktigt färdigpackad än men det blir nog inte något problem. Sedan fixade jag lite med musik till iPoden och mobilen samt skrev ner viktiga nummer till ambassader o.s.v.

Jag har även bokat en rundresa med Stratravels. Bokade Max passet som tar mig runt både nord- och sydön så jag får se allt jag vill.

Känns som att alla osäka bitar har kommit på plats idag och nu börjar jag bli redo. Kommer förmodligen ändå vara väldigt nervös imorgon.

// Olivia

3 dagar kvar!

Kategori: Allmänt

Om tre dagar påbörjar jag min resa till Nya Zeeland. I den här bloggen ska jag försöka skriva lite om mina upplevelser där.

På torsdag börjar resan här i från Sundsvall. Då åker jag, min pappa och min syster Alice till Falun där hon går på gymnasium. Där stannar vi en natt och sedan fortsätter jag och pappa till Arlanda och sedan på lördag morgon åker mitt plan. Jag mellanlandar i London och Los Angeles innan jag landar i Auckland på Nya Zeeland. Därifrån flyger jag till Rotorua där min moster och hennes man bor.

Nu är det mycket att göra som att packa, se till att tänka på allt man får och inte får ta med samt försöka säga hejdå till alla.

Idag har jag träffat Simon, en gammal arbetskollega, som varit till Nya Zeeland. Fick många bra tips av honom om ställen att åka till coh saker att tänka på. Jag har också lyckats bestämma det mesta av det som ska packas, inte det lättaste när man ska packa för flera månader i en ryggsäck! Imorgon blir det till att bestämma det sista av packningen (hoppas jag) och sedan på kvällen förhoppningsvis säga hejdå till lite folk som man lämnar kvar här i Sundsvall.

/Olivia