Out into the World

Welcome to Tamale!

Kategori: Ghana

Hej pa er allihopa!
 
Nu var det ett tag sedan jag skre sa har ju massor att beratta! Ska forsoka fa med allt och i ratt ordning, men kan inte lova att det blir helt perfekt.
 
Nu ar jag ju framme i Tamale sedan lite mer an 1 vecka. Vi akte pa fredagen och resan tog 13 timmar men gick jattebra och vi fick se mycket av Ghana sa jag gillade det faktiskt. Nar vi kom fram hamtades vi (jag, Beata och Veronika) ab Rusmond som ar SYTOs representor for the Northen Region. Vi bodde en natt pa hotell och sedan akte vi till vara familjer, jag och Beata har i Tamale och Veronika i Walewalw ca 2 timmar norrut. Minoch Beatas familj ar jattebra! Vi har mamma Sala, pappa Baba och den 11 ariga dottern Radia. De har tre till barn som inte bor hemma langre sa dem har vi inte traffat. Alla tre ar jattasnalla och speciellt Radia ar underbar att umgas med. Hon ar valdigt nyfiken pa ss och hur vi bor i vara egna lander. Det bor 1 till volontar i var fmailj, Laura fran Holland. Hon har varit har i 3 manader och det ar ganska skont att ha nagon som kan visa oss runt och forklara lite om kulturen. Vart rum ar inte det basta, fullt met smuts och spindelnat. Men vi ska stada sa det blir nog bra. Vi har nu myggnat runt sangen sa det blir som vara egna sma rum.
 
De tva forsta dagarna gjorde vi inte mycket forutom att akta till en pool pa sodagen, Valdigt skont med lite svalka eftersom det ar annu varmare har an i Accra. Dar motte vu upp med Kirsten och Joanna som vi traffat under veckan i Accra.
 
Pa mandagen hade vi var forsta dag pa barnhemmet och det var helt underbart! Det ar 9 barn dar, 4 flickor och 5 pojkar. Den yngsta ar Mabelle som ar 2 manader och den aldsta ar Victoria som ar 2 1/2 ar. De flesta adnra ar runt 1 ar. Victoria har en medfodd skada och utvecklas langsamt, hon gillar att sla sitt huvud mot saker och har svart att fa grepp om vad som hander ibland. Men hon ar helt underbar och i fredags ville hon folja med mig och Beata hem nar vi skulle ga. Eftersom hon inte utvecklas i normal takt gar hon inte i skolan, vilket Joel som ar nast aldst gor. Jag har foljt honom till skolan (som ligger vagg i vagg med dar vi bor) 2 ganger nu. Idag nar jag skulle ga borjade han grata och vill folja med mig. Men han froken lyckades fa honom glad och jag kunde ga. Da blir det lite lattare for mig med. En liten flicka, Felicia, ar mitt och Beatas hjartebarn. Hon ar valdigt klok for sin alder och hjalper till att torka de andra barnen om munnen efter maten, vaggar Maybell nar hon grater och stadar upp skrap. Lilla Isac har nyss fyllt ett och ar fylld av energi och slutar aldrig att le. Sarah har nyss haft malaria och vill mest bli kramad och gosad med. Giddeon fyller 1 i november och honom kan inget stoppa! Elijah en supersot liten pojke som alskar att bli kramad och gosad med men har man val lyft upp honom kan man inte satta ner honom utan nagon timme av grat. Thomas ar en glad pojke som gillar att lagga sig pa folks ben och att ata mitt ljua har. Nu tror jag ni har fatt en liten beskrivning av alla barnen. Jag har bilder, men de har bett oss att inte lagga ut dem pa internet sa ni far se nar jag kommer hem istallet. Det ar namligen sa att alla barnens pappor lever. De bor pa barnhemmet eftersom deras modrar ar doda och papporna kan nite ta hand om dem innan de kan ata fast foda vilket de gor vid 3 ars alder. Sa fram tills dess bor de pa Anfaani.
 
Den forsta veckan jobbade jag och Beata tillsammans men fran och med idag jobbar vi olika skift. Ett morgonskift fran 0700 till 1300 och ef eftermiddags skift fran 1300 till 1700/1900 beronde pa arbetsborda. Vi tanker ta det varannan vecka sa de har veckan har jag morgonen och hon eftermiddagen och nasta vecka byter vi. Det ar namligen battre att vara ledig pa eftermiddagen.
 
I helgen gjorde vi var forsta utflykt. Det var jag, Beata, Laura, Kirsten, Joanna, Veronika och Nike. Nike ar en volontar som bor och jobbar med Veronika. Vi akte till Bolgantanga som ligger 3 timmar norrut. Vi hade bolga som bas och sedan tog vi oss pa lordagen till Paga dar vi sag krokodiler, en traditinell by och ett slavlager. Vi gick aven till gransen till Burkina Faso och forsokte fa ga over, men det gick inte. Me jag har i alla fall varit sa langt norrut i Ghana som det gar. Pa resan i Cape Coast var vi som jag berattat 7 personer i en taxi, pa den har resan var vi 8 perosner i en taxi. Inte bekvamt alls kan jag beratta. Pa sondagen akte vi till Tongo och sag otroliga stenformationer som finns dar. Vi sag ocksa en till traditionell by. heliga tempel och gravar. Allt igenom var det en trevlig resa!
 
Tyvarr har jag ju gatt och blivit forkyld med snuva, hosta och en irriterad hals. Det gjorde min helg lite nedstamd eftersom det tar pa krafterna nar det ar sa varmt och det var jobbigt idag pa barnhemmet. Men det borde ga over om nagra dagar.
 
Allmant om Tamale kan jag sga att jag gillar det mycket battre an Accra, det ar mindre och mycket mysigare har. Jag har borjat lara mig staden lite smatt, vi har hittat marknaden, konstmarknaden, supermarkets och sa naturligtvis ett internetcafe. Tyvrr finns det en hel del mygg har men sa lange jag kommer ihag att smorja in mig med myggmedel far jag inga bett. Har hard et superbra medel som luktar citron eller rosmarin. Vi trivs jattebra an sa lange och jag ar riktigt glad att jag ar har, trots forkylning och myggor.
 
Jag ska forsoka skriva oftare, blir nog sa nu ocksa nar jag kommer att har 7 timar egen fritid per dag. Finns inte jattemycket att gora har sa jag ar i desperat behov av en bokaffar. Ska ga pa jakt nar jag ar klar med det har inlagget. Vilket jag nu ar.
 
Hoppas att ni alla har det superbra. Om ni undrar natt ar det bara att kommentera sa svarar jag sa fort jag kan!
Kram Olivia

LovingGhana

Kategori: Ghana

Hej igen!
 
Blir ett till kort inlagg innan Tamale. Det har ar var sista dag i Accra och vi ser fram emot att aka vidare men samtidigt har vi haft sa otroligt roligt har att vi vill stanna.
 
De senaste tva dagarna har varit helt otroligt bra. Igar (onsdag) spelade vi truoomer med var larare Steven som ar helt fantastisk. Sedan larde han oss en dans, vi ar kanske inte de vackraste dansarna i varlden men vi ar i alla fall valdigt glada dansare. Efter dans och trummlektionen hade vi lektion i twi med Peppi. Sedan blev det en utflykt med Salomon till ett barnhem har i Accra. Det var helt underbart att traffa grundarna och alla barnen. Jag och Beata kan knappt vanta tills vi far komma till vart barnhem nu. 
 
Idag hade vi uppvisning av allt vi har lart oss. Vi spelade 10 rytmer pa trumorna och dansade var dans. Vi sjong en sang pa twi och presenterade oss lite kort pa twi. Efter det belv det en utflykt med Salomon igen. Den har gangen skulle vi besoka ett fiskesammhalle i Accra. Det var valdigt intressant att se hur livet fungerade dar. 
 
Ikvall ar var sista kvall har och imorgon aker vi vid kl 5 pa morgonen.
 
De senaste dagarna har varit otroligt bra och roliga. Aker man till Ghana med SYTO borde man absolut ga deras danskurs kurs. Vi alskar alla Ghana och manniskorna har. 
 
Jag hoppas att ni alla ocksa har det bra.
 
Kram!
 
 

5 girls alone in Ghana

Kategori: Ghana

Hej!
 
Sedan jag skrev sist har det hant otroligt mycket. Jag ska forsoka fa med sa mycket jag kan pa den lilla tid jag har sa vi far se hur det har inlagget blir.
 
Pa torsdagen akte vi som sagt til var vardfamiljer for veckan, Connie och Mona bor i en familj och jag, Beata och Veronika bor hos Mama Vida. An sa lange har vi alla haft det jattebra. Men vi har nu fatt kanna pa hur det verkliga livet ar i Accra, inget rinnande vatten, elavbrott hela tiden och transportsvarigheter. Men allt detta gor det bara spannande. 
 
I fredags akte jag med Beata, Mona, Varonika och Jette till Cape Coast som ligge nagra timmar harifran. Vi bodda pa hotell, gick pa stranden och besokte Cape Coast Castle som ar ett brittiskt slavfort. Vi besokte Kakum National Park och gick pa hangbroar 40 meter upp i luften vilket var lite obehagligt men jag ar glad att jag gjorde det. Den har helgen fick vi for forsta gangen klara oss sjalva och det gick riktigt bra. De flesta har ar valdigt hjalpsamma och vanliga sa om man undrar nagot ar det bara att fraga. Jag har aven haft den konstigaste taxiresan i mitt liv, vi var sju personer i en taxi och fem av osss att pa tva saten i en timmes tid. Det var nagot av en upplevelse! Vi har ocksa akt mycket tro tros. En tro tro ar en slags minibuss som vantar tills alla saten ar full innan den avgar. Det kan ta et litet tag men kostar mellan 1-3 kronor.
 
I sondags akte vi tillbaka till Accra for att pa mandagen borja var kursvecka. Igar hade vi trummlektion med Steven. Jag kan saga direkt att jag aldrig kommer att bli en bra trummspelare, men det ar superkul! Vi hade aven lektioner i Twi och i kultur. 
 
Idag har vi hittills haft lektion i Twi med Peppi och nu ska vi snart spela trummor och dansa. Jag ska aven bestalla en egen trumma idag. Har ni tur kanske ni kan fa hora lite nar jag kommer hem! Har aven hort av tva tjejer som akte till Tamale i torsdags attd e har det jettebra dar sa nu ser jag och Beata fram emot fredag da vi aker upp.
 
Allmant kan jag val saga att vi for det mesta har det bra och jatterroligt. Ibland gor den annorlunda kulturen att vi kanner oss lite vilsna men vi lar oss ganska fort och for det mesta blir det ratt underhallande situationer. 
 
Tyvarr blir det inga bilder idag eftersom jag inte visste att jag skulle till ett internet cafe. Vi har ett schema men det foljs inte alltid till punkt och pricka sa istllet for en timmes lunch fick vi tva och en halv. 
 
Nasta uppdatering kommer nog ifran Tamale, forhoppningsvis inte om alltfor lange.
 
Jag hoppas attt ni har det bra!
Kram
 

Orientering i Accra

Kategori: Ghana

Hej!
 
Nu har jag varit i Accra i nagra dagar och haft orientering med SYTO. Har har jag traffat bland annat Beata fran Poeln so ska bo hos samma vardfamilj som jag, jobba pa samma barnhem, ga samma danskurs och vara har lika lange som jag. Vi trivs jattebra ihop och kommer sakert fa superkul!
 
I mandags som var den forsta dagen fick vi frukost pa hostlet, lite brod, ff\rukt osv. Sedan akte vi till SYTOs kontos och fick en lektion i sprak, kultur och lite allman information. Vi fick aven traffa Mr. Kingsley som ar programansvarig har. Efter det blev det en tur till stranden med Abigail som ocksa jobbar med SYTO. Dar at vi lunch, stek ris for mig och Red Red for de andra. Red Red ar en traditionell ratt har. Jag, Beata och Kate badade i det lite smutsiga vattnet och sedan bar det av tillbaka till hostlet. Middagen har bestod av strips och sedan blev det en tidig kvall.
 
I tisdags akte vi pa en tur runt Accra, vi fick ga pa en marknad som var jattestor och jattefargrann. Vi akte aven till Trashy Bags, ett foretag som anvander skrapet har till att gora vaskor mm. De var ritkigt fina och nastan alla kpte nagot. Sedan blev det SYTO igen for en ovning i hur man borde/ska bete sig som volontar, lite informatin om visa forlagning och sa vidare. Beata fyllde ar och pa kvallen spelade tva killar trummor for henne och sean fick vi alla spela lite.
 
I gar hade vi lektin i matlagning och fick lara oss att gora Red Red, det var jattegott och roligt. Sedan blev det SYTO igen for lektin i historia, geografi och klimat.Vi hade sedan en lektion i trummor och dans, valdigt varmt men roligt! Sist hade vi lite informatin med en doktor om halsa och sa viadare. Sean pa kvallen tog Kinglsey med oss ut pa en jazzbar.
 
Idag akte de flesta till sina palceringar men fem av oss ska ga trumm- och danskursen sa vi blir kvar i Accra en vecka till. Vi kommer akta till en vardfamilj om nagra timmar och sedan far vi se vad som hande. Nasta torsdag aker jag och Beata upp till Tamale for att paborja var placering.
 
An sa lange alskar jag det har, har haft superkul och traffat manga harliga manniskor. De pa SYTO ar underbara och valdigt hjalpsamma. Ser fram emot min kommande tid har!
 
 
Ha det bra!
Kram Olivia

Framme i Ghana!

Kategori: Ghana

Hej!
 
Efter ca 24 timmars resande ar jag nu framme i Ghana. Resan gick bra, forutom sista flyget mellan London och Accra da vi hade valdit mycket trubulens nastan hela vagen.
 
Val framme tog tullen evigheter men sedan gick allt bra. Jag mottes av en SYTO representant och traffade 8 andra volontarer. Vi akte till vart hostel, Pink Hostel, som an sa lange varit riktigt bra. Jag delar rum med 5 andra tjejer varav 1 ska aka upp till Tamale precis som jag.
 
Har egentligen inte mer att beratta.
 
Ha det bra
Olivia

Volontär i Ghana!

Kategori: Ghana

Hej igen!
 
Nu var det ett tag sedan jag skrev, men nu ska jag ut och resa igen. Den här gången ska jag åka till Ghana och jobba som volontär på ett barnhem. Jag åker den 7 oktober och kommer hem igen den 10 december så det blir 9 veckor.
 
När jag kommer fram till huvudstaden Accra så kommer det först vara en veckas genomgång av Ghanas kultur med organisationen jag bokat med. Sedan har jag köpt en veckas språk, trumm- och danskurs också. Det kommer nog bli spännande.
 
Efter dessa två veckor åker jag upp norr till staden Tamale där jag har fått min placering. Jag ska bo hos en värdfamilj på 6 personer. Barnhemmet jag kommer jobba på heter Anfaani Blessed Children's Home och har just nu hand om 10 barn. Jag vet inte exakt vad jag kommer att få göra mer än att allmänt ta hand om barnen.
 
Den senaste veckan har jag förberett mig för resan och är relativt klar. Just nu väntar jag på mitt pass och mitt visum, lite nervöst att jag inte fått det än men det borde komma imorgon. Nu återstår mest bara att packa allt ordentligt. Förutom mina egna saker kommer jag att ha med mig lite leksaker, kläder och böcker till barnen.
 
Jag har bokat min resa via organisationen Work and Travel Company (byter namn till GoExplore nu i höst) som har ett samarbete i Ghana med organisationen SYTO.
 
Här är lite länkar:
Work and Travel Company: http://www.worktravelcompany.se/
Anfaani Children's Home: http://www.anfaaniblessed.com/
 
Ha det bra,
Olivia